Šteta prazni kasu osiguravajućih kuća

Bez autora
Oct 20 2015

Osiguravajuća društva sa sjedištem u RS isplatila su u prvih osam mjeseci ove godine 58,93 miliona maraka za naknadu štete, što je za 11,4 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Na rast je najviše uticao znatan skok isplaćene odštete za osiguranu imovinu u kategoriji ostala šteta. Osiguravajuće kuće su za štetu u tom segmentu isplatile 27,58 miliona, dok su godinu ranije za ovu vrstu osiguranja isplatile 16,84 miliona maraka. Do kraja avgusta isplaćeno je 13.937 odštetnih zahtjeva, a kao i ranijih godina znatno veći iznos za nadoknadu nastale štete isplaćen je u segmentu neživotnih osiguranja. U tom sektoru vrijednost obeštećenja dostigla je 55,23 miliona, dok je vlasnicima polisa životnih osiguranja isplaćeno 3,7 miliona KM. Osiguravajuća društva su za osam mjeseci prošle godine riješila 12.880 odštetnih zahtjeva, a najveći iznos na osnovu njih isplaćen je u osiguranju od autoodgovornosti - 17,35 miliona KM.

Osiguravajuća društva sa sjedištem u RS isplatila su u prvih osam mjeseci ove godine 58,93 miliona maraka za naknadu štete, što je za 11,4 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Na rast je najviše uticao znatan skok isplaćene odštete za osiguranu imovinu u kategoriji ostala šteta. Osiguravajuće kuće su za štetu u tom segmentu isplatile 27,58 miliona, dok su godinu ranije za ovu vrstu osiguranja isplatile 16,84 miliona maraka.

Do kraja avgusta isplaćeno je 13.937 odštetnih zahtjeva, a kao i ranijih godina znatno veći iznos za nadoknadu nastale štete isplaćen je u segmentu neživotnih osiguranja. U tom sektoru vrijednost obeštećenja dostigla je 55,23 miliona, dok je vlasnicima polisa životnih osiguranja isplaćeno 3,7 miliona KM.

Osiguravajuća društva su za osam mjeseci prošle godine riješila 12.880 odštetnih zahtjeva, a najveći iznos na osnovu njih isplaćen je u osiguranju od autoodgovornosti - 17,35 miliona KM.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da je skoku vrijednosti isplaćene odštete doprinijela isplata na osnovu višemilionske štete nastale u prošlogodišnjim poplavama.

Osvrćući se na stanje na tržištu osiguranja RS, Durmić je istakao da su nerazvijenost tržišta i nelegalni popusti u dominantnom osiguranju od autoodgovornosti ključni problemi sa kojima se osiguravajuće kuće susreću.

- Novim zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju proširena su ovlašćenja Agencije za osiguranje RS koja može da reaguje na anomalije na tržištu. U auto-osiguranju su i dalje prisutni popusti. Takođe, i dalje smo izuzetno nerazvijeno tržište sa stanovišta više parametara među kojima su i učešće životnog osiguranja u premiji i visina prosječne premije - kazao je Durmić.

Premija

Osiguravajuća društva u ovoj godini bilježe rast premije, koja je u prvih osam mjeseci iznosila 115,62 miliona maraka. Na životna osiguranja odnosi se 10,89 miliona, a na neživotna 104,72 miliona KM. Kao i do sada, najveća premija je od osiguranja vozila od autoodgovornosti i iznosi 72,27 miliona KM.

U istom periodu 2014. godine obračunata premija iznosila je 103,46 miliona KM, od čega se na životna osiguranja odnosilo 8,9 miliona, a na neživotna 94,55 miliona KM. Premija od osiguranja vozila od autoodgovornosti iznosila je 65,73 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik